tirsdag 5. mai 2009

Torkjell er på kurs i satelittovervåking

Torkjell Leira, samfunnsgeograf og programkoordinator for Amazonas i Regnskogfondet, er denne uken på kurs i Brasil.

Torkjell skriver følgende i dag fra Belém, nordøst i Amazonas:

- Jeg er på et kurs i satelittovervåking av avskoging som varer fra mandag til fredag denne uken . Deltakerne er 15 personer fra de forskjellige landene i Amazonas. Kursholder er Imazon - (Amazonas institute of people and the environment) som deler deres metolodogi for å måle avskogingen i Amazonas.

Imazon har spilt en stor rolle i utarbeidelsen av RAISG-kartet som ble lansert i april. Kartet er det første noensinne som viser alle indianerterritorier og naturreservater i Amazonas. Regnskogfondet er en av to finansiører av RAISG-kartet.

Formålet med denne ukens kurs er at Imazon og deltakerne på lengre sikt skal lage et nytt kart som viser avskogingen i hele Amazonas. Utfordringen er å samle avskogingstall fra de ni ulike landene i Amazonas og overføre dem i et felles kart.

Avskoging ned i 2009, opp i 2010

Imazon har fortalt at de antar av avskogingen i 2009 i Brasil vil være på ca 8-10.000 kvadratkilometer. Det vil være en betydelig nedgang fra i fjor. Men i 2010 er det valgår i Brasil. Derfor er det en fare for at myndighetene ikke vil være like strenge mot de som raserer regnskogen og at avskogingen derfor vil gå opp.

Torkjell Leira drar videre fra Belém til yanomami-territoriet nordvest i Brasil senere denne uken. Kanskje får vi en hilsen derfra også? Følg med på Regnskogfondets reiseblogg.

(Foto: Torkjell Leira på prosjekttur til Javari-dalen vest i brasiliansk Amazonas i november 2006).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar