Solveig Firing Lunde har de siste årene jobbet som kampanjeansvarlig i Regnskogfondet. De neste månedene er hun i Peru for å jobbe som frivillig hos Regnskogfondets samarbeidspartner FENAMAD. Vi ønsker Solveig lykke til med det spennende arbeidet, og gleder oss til å følge hennes reisebrev i tiden fremover.
Her er aller første reisebrev fra Solveig:
Siste dag i mars landet jeg i Puerto Maldonado, delstatshovedstaden i Madre de Dios. Det var utrolig deilig å komme fram etter flere dager med reising. Den siste delen av flyturen fra Cuzco var det stort sett bare skog og elver å se.
De neste månedene skal jeg bo og jobbe her. Som frivillig for urfolksorganisasjonen Federación Nativa del Río Madre de Dios y Afluentes, vanligvis kalt FENAMAD, skal jeg gjøre mitt beste for å bidra til at skogen kan fortsette å dominere landskapet i Madre de Dios. Underveis kommer jeg til å skrive litt for Regnskogfondets blogg.
FENAMAD representerer sju urfolksgrupper og 32 urfolkslandsbyer i Madre de Dios og er en av Regnskogfondets partnerorganisasjoner i Peru. Det skjer veldig mye i peruansk Amazonas om dagen og FENAMAD har derfor mye å gjøre. Ekstra og gratis arbeidskraft er med andre ord kjærkomment!
Etter noen dager med mye lesing og mange møter begynner jeg å få bedre oversikt over alt de gjør. FENAMAD er blant annet en av de aller tydeligste stemmene i kampen for å beskytte urfolk som med viten og vilje lever i regnskogen uten kontakt med storsamfunnet. De jobber både i felt og politisk med å beskytte de frivillig isolertes territorium og rett til å leve uten å bli kontaktet og forstyrret av misjonærer, tømmerhoggere eller andre.
De aller fleste urfolk lever imidlertid i kontakt med storsamfunnet. Landrettigheter, utdanning, helse, tømmerhogst, oljeutvinning og gullgraving er noen av temaene og utfordringene urfolk i Madre de Dios lever med i det daglige, og det er derfor også viktige tema for FENAMAD.
Les mer om FENAMAD her (på spansk): http://www.fenamad.org.pe/home.htm
Les mer om frivillig isolerte indianere her: http://www.regnskog.no/om-regnskogene/skogfolkene/isolerte-indianere
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar