fredag 10. desember 2010

Klimatoppmøte COP16 i Cancún. Dette er slutten.

Sist oppdatert kl. 17.15:

Endelig kom LCA-teksten - den som inneholder punktene om REDD (reduced emissions from deforestation and forest degradation). Dokumentene ble offentliggjort kl. 17.00. Få minutter etter står leder i Regnskogfondet Lars Løvold og finleser for å se hvilke punkter som er tatt med, slettet eller omskrevet siden siste versjon. Nå går forhandler tilbake til gruppene for å forhandle videre, før det forhåpentligvis blir presentert noe mer i løpet av kvelden, natten, morgendagen. 


Bjørn Brede Hansen fra Utenriksdepartementet tror ikke møtet slutter med det første. Hvor lenge blir du her i dag? - I morgen mener du vel?

Sist oppdatert kl. 15.30:
Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken kommer innom bordet og forteller at tekstforslaget på Kyoto-Protokollen endelig har kommet. Den foreslår et kutt på 25-40 prosent. - Hvis det blir vedtatt er det faktisk rimelig bra, sier Haltbrekken.

 NRK viser frem sin multimediale side. Anders Tvegård (tv) og Kristin Granbo.


Ola Elvevold, leder i Natur og Ungdom sitter på stolen bak. - Jeg blir til det er ferdig her, så det er bare å stålsette seg. Det kan jo ta til ut på morgenen, sier han.


NRK-journalist Eivind Molde har levert til Dagsrevyen og pønsker nå på neste sak.

Regnskogfondet og Accra Caucus, et nettverk av miljø- og urfolksorganisasjoner møtes utenfor Azteca og oppdaterer hverandre på siste nytt.

Sist oppdatert kl. 14.40:


Kevin Conrad (tv) representerer Papua Ny-Guinea i forhandlingene, og har vært en av pådriverne for en ny skogavtale. Dessverre har PNG nå i innspurten klart å svekke avtalen på ett viktig område. De prøver nemlig å forhindre at det må lages gode kontrollmekanismer for å vite om urfolks rettigheter respekteres og at en skogavtale (REDD) bidrar til bevaring av biologisk mangfold.


Et par meter borte i gangen sitter tre jenter fra Spire i Norge. Fv: Kari-Anne Isaksen, Lan Marie Nguyen Berg og Merete Nyhammer. Som alle andre er de også utålmodige: "- Akkurat nå er det small-talk mens vi venter på noe bigtalk."


Sjefsforhandler for Brasil, Luiz Alberto Figueiredo Machado, kommer gående og blir straks omringet av journalister. Han forteller at Brasil er fornøyd med REDD-avtalen så langt. Det er ingen god nyhet, da Brasil har vært imot en del viktige punkter som for eksempel rapportering i avtalen. Machado forteller også at punktet om markedsfinansiering som Bolivia har vært bastant i mot, og USA og Australia like bastant for, skal forhandles ved en senere anledning.

Sist oppdatert kl. 14.00:


Anne Marte Blindheim fra Dagbladet skriver ut intervjuet med Erik Solheim som ble gjort i formiddag.
Sist oppdatert: kl. 13.30 Cancún time.


Siri Damman fra Regnskogfondet og Stephen Leonard fra Global Witness diskuterer arbeidet for å redde orangutanger på Borneo. I bakgrunnen sitter en av de viktigste klimajournalistene her, John Vidal fra Guardian og skriver på neste sak herfra.


Fredag 10. desember 2010. Klimatoppmøtet begynte mandag i forrige uke. I dag venter alle i spenning på hva resultatet blir. Forhandlere har sittet i natt og arbeidet, og nå venter alle på at dagens tekster skal legges frem. Det var satt opp et møte i plenumsalen kl. 08.30 som allerede er noen timer forsinket.

Regnskogfondet har fått sett på det nye utkast til REDD-avtalen (skog) ble lagt fram i natt. 


Forbedringer trengs på to områder i innspurten: 1) Passe på at det stilles bedre krav til bevaring av biologisk mangfold og urfolks rettigheter, og gode kontrollmekanismer for at dette skjer. 2) Stille krav til at REDD gjennomføres på nasjonalt nivå, for å unngå at avskogingen flyttes fra et område til et annet uten at den samlede avskogingen går ned.

I skyggen mellom de to hovedbygningene sitter Erik Solheim i intervju med Dagbladet. I lobbyen står den norske forhandlingslederen Audun Rossland og diskuterer.Omgivelsene er luksuriøse men i skumringen kommer moskitoene. Dagen begynner med et innkjøp av enda en myggspray. På trappen utenfor Azteca hvor mye av forhandlingene foregår løper jeg inn i Snorre Valen fra SV og Erling Sande fra Senterpartiet. De er også to av mange ofre for blodbadet som utspiller seg her hver dag fra solen går ned i femtiden.


Bård Lahn fra Naturvernforbundet/Regnskogfondet er med i den norske delegasjonen og har fulgt forhandlingene til langt på natt: Alle prøver å gjøre det beste ut av automatkaffen som selges her.


Poolen er tom. Selv om vi er på Moon Palace Golf & Spa resort er det ingen badeferie.

Møtet i plenumsalen skulle ha begynt kl 08.30. Vi får nå vite at det er utsatt til kl. 15.00. Solheim og mange fra den norske delegasjonen (under storskjermen).

Tekst/foto: Julie Forchhammer Regnskogfondet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar