tirsdag 28. juni 2011

Solveig blogger fra Peru - del 4

Solveig Firing Lunde har de siste årene jobbet som kampanjeansvarlig i Regnskogfondet. Nå er hun i Peru for å jobbe som frivillig hos Regnskogfondets samarbeidspartner FENAMAD. I ti-tiden på fredag fylte vi opp pickupen til FENAMAD og dro på tur. Målet for reisen var urfolkslandsbyen Tres Islas og anledningen var landsbyens jubileum. Hvert år feirer de den dagen de fikk formelle rettigheter til landsbyterritoriet, i dette tilfellet 24. juni og San Juan (St.Hans).

(f.v.) Jorge, landsbyens visepresident, presidenten, sekretæren og en av de eldre kvinnene i Tres Islas følger med på underholdningen fra første rad.

Tres Islas er en shipibo-landsby og hjemmet til Jorge, en av urfolkslederne i FENAMAD. Shipiboene er opprinnelig fra Ucayali, men ble i likhet med mange andre urfolk brakt til Madre de Dios for å jobbe under den dramatiske og brutale gummi-boomen på 30-tallet. Undertrykkelsen som fulgte i Madre de Dios gikk hardt utover kulturen og språket til shipiboene.

På jubileet fikk vi en bitteliten smakebit på shipibo-tradisjonene. Elever fra skolen hadde forberedt diverse kulturelle innslag, blant annet dansing.

Jentene har på seg shipibo-drakter. Her venter de på at danseforestillingen kan starte.


Etter dansinga var det fotballturnering.

 Laget til FENAMAD spiller og taper...

Flere av oss var ganske slitne etter å ha feiret en viktig politisk seier med masse dansing til langt på natt dagen før, og jeg var derfor ganske glad for å høre at vi skulle dra hjemover da klokka nærmet seg fem. Vi reiste oss, fant tingene og var klare til å bevege oss mot bilen da noen foreslo at vi skulle danse en liten stund før vi dro hjemover. Det var ingen vits i å protestere.

Så danset vi i fem-seks timer, før vi i ellevetiden fylte bilen enda fullere enn sist, fem voksne og minst fire barn på lasteplanet og sju stykker inne i bilen, og humpet tilbake til Puerto Maldonado slitne, men fornøyde under stjernene.

Tekst og foto: Solveig Firing Lunde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar