tirsdag 10. november 2009

Ingelin på felttur i Kongo

Dagens reiseblogg kommer fra Ingelin Ladsten, programkoordinator for Afrika i Regnskogfondet er på felttur i DR Kongo for tiden:

"Bildene er tatt fra et feltbesøk nå i helgen. Vi dro fra Bukavu i Øst-Kongo til Bunyakiri, gjennom nasjonalparken Kahuzi Biega. Underveis besøkte vi landsbyene Bitale, Miowe og Kichanga.

Bambutiene som bor i disse landsbyene ble kastet ut fra områdene sine mellom 1960 og 1980, i forbindelse med opprettelsen av Kahuzi Biega-parken i 1970.

Regnskogfondets partnerorganisasjon UEFA (Union pour l’Emancipation de la Femme Autochtone – Unionen for frigjøring av urfolkskvinner) jobber sammen med disse lokalsamfunnene.

Sammen med IUCN Nederland finansierer vi et prosjekt om energibesparende ovner og skogjordbruk. Skogjordbruk, eller agroskogbruk, er en blandingskultur av trær og jordbruksvekster som gjør at trærne holder på fuktigheten og binder jordsmonnet, og dermed motvirker erosjon forårsaket av vann og vind.

Ved og trekull er den viktigste energikilden i Sør-Kivu, og bruken av dette er en trussel mot regnskogen.

Vi skulle egentlig også besøkt et prosjekt vi har med organisasjonen SIPA (Solidarité pour les Initiatives des Peuples Autochtones). Landsbyen de jobber i ligger noen kilometer nord for Bunyakiri - men der herjer væpnede militser for tiden, og det var derfor ikke trygt å dra dit. "På veien mellom Bunyakiri og Bukavu: Store mengder trekull fraktes hver dag til Bukavu. Elektrisitet er ikke en energikilde man kan stole på her på grunn av gammelt utstyr som ikke har kapasitet til dagens behov. Ved og trekull er derfor den viktigste energikilden.


I landsbyen Bitale: Kvinnene forteller om erfaringene de har hatt så langt med prosjektet med energibesparende over.
Kahuzi Biega nasjonalpark. Ingelins reisepartnere i Kongo er fv Maryam fra UEFA, Clarisse fra SIPA og Espérance fra UEFA.
Landsbyen Kichanga: Maryam og Pierre fra UEFA ved skiltet som forteller at de driver med et prosjekt med energisparing og agrofrestry finanisert av Regnskogfondet og IUCN Nederland.


Landsbyen Miowe: De energisparende ovnene er laget av murstein, leire, blader og vann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar