mandag 16. november 2009

Reisebrev fra Paraguay

Trond Berget, programkoordinator i Regnskogfondet kom nylig tilbake fra felttur. Turen gikk til Chaco-området i Paraguay for å lære mer om situasjonen for ayoreo-indianere.

”Mateo kommer, Mateo kommer”, roper alle forventingsfullt og løper fram fra det mest skyggefulle treet i landsbyen. Mateo Sobode Chiquenoi, president i UNAP (Unionen for Ayore-indianerne), høster stor respekt i denne landsbyen som i de andre 13 landsbyene organisasjonen representerer. Det er i dag ca. 5.000 ayoreoindianere. 2.700 bor i Paraguay, mens 2.300 bor i nabolandet Bolivia.Mateo (til høyre med caps) i samtale med landsbybeboerne.

Tidligere levde ayoreoene som nomader innenfor et stort landområde i grenseområdet mellom Bolivia, Paraguay og Argentina. Stadig mer av dette området har blitt avskoget og omgjort til områder for kvegdrift. Ayoreoene disponerer i dag bare små områder, totalt 5 % av deres tradisjonelle område.

I Paraguay er relativt store områder blitt avsatt som naturparker, men dette er områder indianerne ikke får bruke.

Fortsatt er det noen familier og grupper av ayoreo-indianerne som bor isolerte i skogen uten kontakt med verden omkring. Disse frivillig isolerte gruppene fordrives nå fra sine leveområder på grunn av den raske avskogingen. - Ayoreoene i skogen har ikke motstandskraft mot dagens sykdommer og må få være i fred, forteller Mateo.

På veien mot Rio Paraguay ble det fuktigere og frodigere. Vi kom etter hvert til Pantanal, de områdene i lavlandet som oversvømmes hvert år. Hver gang vi ser en stor fugl, hopper Mateo ut av bilen. I stor fart, men lydløst, nærmere han seg fuglene som han kan språket til og kommuniserer med. Til hver fugl kommer han helt inntil og tar nærbilder med sitt lille kamera. Vi andre måtte nøye oss med bilder på stor avstand… Som tukanen på bildet her.

Les mer om Regnskogfondets arbeid i Paraguay, klikk her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar