mandag 24. oktober 2011

Solveig blogger fra Peru - del 6

Solveig Firing Lunde har de siste årene jobbet som kampanjeansvarlig i Regnskogfondet. Nå er hun i Peru for å jobbe som frivillig hos Regnskogfondets samarbeidspartner FENAMAD.

Besøk fra Regnskogfondet, del 1

I begynnelsen av oktober kom Hanne Krogstadmo fra Regnskogfondet på besøk. Hun er ansvarlig for to av prosjektene Regnskogfondet støtter i FENAMAD.

Det ene prosjektet har som mål å sikre territoriet til frivillig isolerte urfolk som bor i grenseområdene mellom Madre de Dios og Bolivia. Det andre prosjektet dreier seg blant annet om kamp mot oljeutvinning i Urfolksreservatet («Reserva Comunal» på spansk) Amarakaeri og ødeleggende veiprosjekter i Madre de Dios.

Den første dagen var det duket for møter mellom Hanne og ledelsen i FENAMAD. De to prosjektene ble presentert, gjennomgått og diskutert. Det ble også tid til en lunsj før vi satte oss ned for å planlegge en felttur.

Valget falt på landsbyen Puerto Luz. Etter litt om og men og en god del fram og tilbake, så dro vi av gårde i taxi tidlig en mandags morgen sammen med Cesar Augusto, en av urfolkslederne i FENAMAD. Først hentet vi reisefølget vårt, Luis, som kommer fra Puerto Luz. Deretter kjørte vi i noen timer før vi kom til en elv som vi krysset i båt.
Reisefølget vårt Cesar og Luis i båten.
På andre siden fant vi en ny bil. Den tok oss videre til en ny elv, men med såpass lav vannstand at sjåføren syntes det var forsvarlig å bruke bilen for å krysse den.
 
Sånn så det ut når vannet begynte å renne inn under dørene...
Vannmengdene til tross, vi kom oss over i god behold og kjørte videre. Siste stoppested for bilen var Delta 1, eller «Sodoma og Gomorra» som Luis pleier å kalle gullgraverbosetningen. Lignende bosetninger er det flere av i Madre de Dios og de er kjent for å være preget av fyll, menneskehandel, prostitusjon og generell lovløshet. For få uker siden ble nesten tre hundre kvinner og barn reddet fra sexslaveri og tvangsarbeid i lignende bosetninger heromkring.
Etter å ha kjøpt inn ris, egg og diverse andre varer, gikk ferden videre, nå bakpå motorsykler.

Puerto Luz er omkranset av det som kanskje er den aller største truslen mot regnskogen og urfolkene i Madre de Dios for øyeblikket, i hvert fall den mest synlige, nemlig gullgraving.

Gullgravingen setter bokstavelig talt dype spor i regnskogen i Madre de Dios. Det som for kort tid siden var frodig regnskog er flere steder forvandlet til tørre og golde sår i landskapet med sand- og grushauger så langt øyet kan se. Vi kjørte skremmende lenge opp og ned gjennom dette triste landskapet.
Da vi til slutt kom inn på landsbyens eiendom, var det som å komme til en oase.
Hva som møtte oss der forteller jeg om i neste innlegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar