onsdag 2. november 2011

Solveig blogger fra Peru - del 7

Solveig Firing Lunde har de siste årene jobbet som kampanjeansvarlig i Regnskogfondet. Nå er hun i Peru for å jobbe som frivillig hos Regnskogfondets samarbeidspartner FENAMAD
Solveig blogger fra Peru del 1
Solveig blogger fra Peru del 2
Solveig blogger fra Peru del 3
Solveig blogger fra Peru del 4
Solveig blogger fra Peru del 5
Solveig blogger fra Peru del 6

Besøk fra Regnskogfondet, del 2

Vi var litt slitne og ganske svette da vi til slutt kom fram til Puerto Luz. Forslaget fra Luis om å ta et bad i elva falt derfor i god jord hos Hanne og meg. En sti ledet oss ned fra landsbyen, over en liten bekk, gjennom en av hagene til Luis og familien og ut til en nydelig strand ved elva Karene. Der badet vi og tok oss en liten tur på elva i en av kanoene.
Luis og Hanne bader
Etter badingen og tilbake i landsbyen finner Luis fram en perm med bilder og setter seg ned ved siden av faren.

- Han elsker å kikke i disse bøkene, sier han og nikker smilende mot faren som sitter og blar i en lefse av ei bok.

Boka er full av bilder tatt av harakmbutfolket som ble tatt rett etter at de ble oppsøkt av misjonærer om lag seksti år tilbake i tid. I permen Luis har med er det flere bilder.
Luis blar i albumet med sin far.
Bildet viser misjonærer som oppsøkte harakmbutene.
På reisen opp hadde han fortalt oss om noen av problemene Puerto Luz sliter med. Landsbyen grenser til urfolksreservatet Reserva Comunal Amarakaeri. Etter mye fiksing og triksing ble området for noen år siden gjort tilgjengelig for oljeleting. Oljeselskapet Hunt Oils tilstedeværelse i reservatet har skapt splittelse i flere av de omkringliggende landsbyene, blant annet Puerto Luz. 
Urfolksreservatet Reserva Comunal Amarakaeri
De mange gullgraverne fra høylandet som har etablert seg i området som grenser til landsbyen, noen på selve landsbyens land, har også satt sitt preg. Luis fortalte at det er mye rasisme i Peru og at urfolkene fra regnskogen lenge har vært nederst på den sosiale rangstigen.

Mange i landsbyen føler skam over å høre til en urfolksgruppe, noe som har gått hardt utover harakmbuttradisjonene. Flere av de eldre vil for eksempel ikke synge lenger fordi de er redde for at familien skal føle skam. Harakmbutkulturen i Puerto Luz står med andre ord i fare for å forsvinne.

Dette prøver imidlertid nå Luis å gjøre noe med. Sammen med sin jevngamle nevø har han det siste året bygget opp en dansegruppe med de yngre i landsbyen for å lære og vise fram en viktig del av harakmbutkulturen.
Luis med bark som brukes til å lage draktene de bruker i dansen sin.
I tillegg har han ved hjelp av gamle bilder, et kompaktkamera og en mp3-spiller med opptaksfunksjon begynt å samle sammen minner og kunnskap de eldre har om sitt eget folks historie og kultur. Han har begynt hjemme med sin egen far.

I likhet med de andre eldre har faren latt mye kunnskap ligge langt bak i bevisstheten. Nå motiveres de eldre til å synge, fortelle, lage ting og male kropper og ansikter på den måten de selv en gang lærte av sine foreldre. 
Luis sammen med sin far og nevø.
Målet at den oppvoksende generasjonen i Puerto Luz skal kunne lære og bli stolte av tradisjonene, og videreføre dem gjennom aktiv bruk. På den måten håper Luis å styrke selvfølelsen, samholdet og levedyktigheten til folket sitt.
 Luis, jeg og Hanne venter på motorsykkel for hjemreise

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar